måndag 20 april 2015

Räknefel?

Jag har idag funderat på något som jag skulle vilja ha hjälp med. Det är kanske ett ickeproblem men jag får inte riktigt ihop det. Då tänkte jag att några snillrika läsare kanske kan förklara det för mig. Hoppas bara att jag kan skriva det så att det går att förstå hur jag tänker.

1. Säg att jag köper AktieA för 10 kr och jag handlar för 1000 kr. Då har jag 100 st av AktieA

2. Kursen stiger och vid 20 kr så köper jag på mig för 200 000kr och får 10100 st AktieA till ett totalt inköpspris av 19,9 kr/ aktie.

3. Kursen stiger igen till 25 kr och jag säljer av mina 10 000 av AktieA och får en vinst på 50 000kr.

4. Jag har alltså kvar mina första 100st AktieA

5. Men här kommer det jag tycker är lite konstigt....det totala inköpspriset står kvar som 19,9 kr/aktie.

Jag vet inte om det är ett fenomen som händer på Avanza och ingen annanstans, i så fall hänvisar jag till första raden och ordet "ickeproblem". Men är det inte det så är det något skumt tycker jag. Det har hänt mig nyligen med Ratos inköp då jag köpte för en större summa och sedan sålde samma antal aktier men inköpspriset låg kvar.
Jag tänkte vidare och undrar om det är ett ISK fenomen, för annars tänker jag att det går ju att skattefiffla på ett depåkonto om man höjer det totala inköpspriset bör ju vinsten på pappret bli mindre och därmed även skatten.

Räknar jag helt galet, eller? Snälla hjälp mig, jag har fastnat i en hjärnloop.

1 kommentar:

  1. Se där, tur att jag fick skriva av mig....jag tog en dusch och insåg att anledningen att det blir konstigt för mig är att den stora summan jag handlade för tillhörde någon annan. Jag sålde sedan av, betalade tillbaka och det som jag handlat tidigare med mina pengar var kvar till ett högre inköpspris.....Jag tror att jag fattar nu......slutsats:...det är bra att duscha.

    SvaraRadera