söndag 19 april 2015

Sommarläsningen fixad (del 1)

Eftersom jag läser en del bloggar, och de flesta har reklam, så blir jag utsatt för detta ständiga försök ifrån bolag att pådyvla mig saker jag inte visste att jag behövde. Missförstå mig inte, jag tycker inte reklam behöver vara dåligt, det är bara lite störande ibland.
Hur som helst, jag så på en reklambanner från bokia något som jag fastnade för och var tvungen att titta närmare på. Jag klickade in och tänkte att, den boken har jag tänkt kolla närmre på. Efter att ha sett Thomas Piketty hos Skavlan, och framför allt hur han tvålade till den rika farbrorn ifrån Norwegian så ville jag läsa hans bok. Nu visade det sig att hans "Kapitalet" är en tegelsten på 900 sidor men då fanns det ett alternativ. Det har kommit ut en sammanfattning av boken. Den är på bara 111 sidor och kan vara bra att börja med.
Jag är redan färdig med Kapitalet och som författaren, till sammanfattningen, Jesper Roine skriver i den så bör man läsa hela boken för att få med alla nyanser och anekdoter som Piketty har i originalet. Dock gör han en förklaring kring att de rikaste och topp 10% andelen samt topp 1% andelen av de rikaste och hur mycket att samhällets inkomster som de faktiskt äger och hur det sett ut över tid. Efter en genom gång om vad inkomster är så visar graferna på att de rikaste blir rikare och efter en jämnare fördeling under 1900-talet har vi efter ca 1980 börjat återgå mot nivåerna som fanns på 1800-talet. Skillnaden ligger i att idag så kommer rikedom ifrån inkomster från lön snarare än från kapital. Dock menar han på att kapitalet är ökar snabbare än BNP och därför så ökar skillnaderna i inkomstfördelningen. Han menar på att man borde införa en global skatt på de rikaste för att bromsa denna fördelning men han menar att det inte kommer att hända.
Tja, en kort förklaring av sammanfattningen. Är ni intresserade av Pikettys tankar och inte orkar läsa alla 900 sidor kan jag rekommendera Jesper Roines sammanfattning men varnar er för att ni kommer att vilja läsa hela boken.
De två andra böckerna har jag inte börjat med än så jag kan inte ge en recension utan har med dem för att det är just sommarläsning och tänkte ändå skriva någon rad om varför de fångade mitt intresse.
Tänka snabbt och långsamt av Daniel Kahneman känns som en intressant bok att läsa då jag ofta får brottas med mitt psyke när jag handlar med mina pengar. Kahneman har fått ekonomipriset till Nobels minne och hans forskning har haft inflytande i många genrer från ekonomi och psykologi till medicin och politik. Så står det bland annat i beskrivningen och jag fångades av det och kände att jag vill veta vad han tänker. Kan jag få ut något klokt att använda mig av så blir det 616 sidor värda att läsa. Skulle det visa sig att jag tycker att boken är torr och tråkig så kan jag börja med:
Illussionen om gud av Richard Dawkins. För väldigt många år sedan tog jag beslutet att, trots att det ibland kunde kännas skönt att det fanns en högre makt, inte finns någon/några gud/gudar. Det kan väl förklaras med att jag tycker att det känns väldigt orimligt att vi skulle vara kontrollerade av högre väsen som samtidigt låter oss göra vad vi vill. Dessutom är det så uppbyggt att man får reda på sanningen först när man dör. Det är väl fiffigt, eller hur? Nä, det är hokuspokus och till mer skada än nytta då det används till alldeles för mycket egoistiska mål av olika ledartyper. Det finns säker en del religioner som är goda och utövarna är alla snälla och trevliga, men det är väldigt små religioner på en liten ö någonstans i ett hav långt borta. De stora som är aktuella här för oss, just nu, är allt annat än bra. Jämt är det några som slår ihjäl varandra och den ene eller andra gudens namn, jämt är det ett irritationsmoment för folk för att någon vill utöva sin religion. Det finns mycket att säga i frågan och det mesta är säkert fel på grund av att vi som uttalar oss inte är tillräckligt insatta. Därför vill jag läsa denna boken och bli mer insatt i vad Richard Dawkins menar med illusionen om gud.

1 kommentar:

  1. Redan ditt inlägg var läsvärt, ser fram emot bokrecensionerna. :) Gillar Kahnemans tankar. Skickar med ett påstående från sidan Ekonomistas (väl värd att följa). När de skriver om behavioural econmics/finance brukar det landa i att "Ja, på kort sikt finns starka evidens men på längre finns fortfarande stöd för effektiva marknader m.m." Eller som Bill Clinton uttryckte det "Sometimes you can fool all the people, and you can fool some people always, but you can't fool all the people always."

    När det gäller Piketty (som jag har mycket sämre koll på än Kahneman) tycker jag den mest spännande vinklingen är frågan om globaliseringen jämnt ut klotet men ökat skillnaderna inom länderna. Det finns ganska mycket forskning som visar att medelinkomsttagare med låg utbildning i rika länder är den grupp som kommit sämst ut de senaste åren. Så möjligen är det snarare så att rikas pengar flyttar ut till arbetstillfällen i tillväxtländer än att avkastningen på kapital globalt stiger snabbare än den på arbete.

    Två funderingar inför läsningen :) ser fram emot dina reflektioner.

    Gud vet jag inget om, så den frågan lämnar jag därhän...

    SvaraRadera